Home » Články » Navigace + počítač

Navigace s počítačem na palubě aneb navigace a lodní deník v noteboku

Také jste již někdy přemýšleli jak využít Váš notebook ve spojení s GPS k usnadnění navigace při plavbě na plachetnici nebo motorovém člunu? O tom jak na to a co všechno k tomu budete potřebovat je právě tento článek.

Ačkoliv většina současných lodí, které jsou nabízeny k pronájmu má již většinou zabudován mapový plotter, ne vždy je jeho použití zcela bez problému. Vektorová mapa na malé obrazovce GPS plotteru je předci jen trochu něco jiného, než papírové mapy a u většiny uživatelů panuje k přesnosti a úplnosti těchto vektorových map jistá nedůvěra která je umocněna většinou tím, že plotter není s mapou zkalibrován. Tak se často stává že se na obrazovce plotteru pohybujete po pevnině a ne po moři. Někdy dokonce cartridge s mapou úplně chybí, takže plotter lze využít pouze jako standardní GPS. Jednoduché a přitom nesrovnatelně komfortnější řešení nabízí právě využití přenosného počitače případně PDA s vhodným programem a GPS.
Na kurzech jachtingu které jsme letos pořádali jsem měl možnost používat a v praxi otestovat řešení, které pro jachtaře připravila česká společnost ECS Invention a které se nám svou jednoduchou obsluhou, spolehlivostí a přesností plně osvědčilo.

klikněte pro větší obázekZákladem je "prohlížeč" což je program, který umí zobrazovat mapové podklady ve vašem počítači a zakreslovat do nich polohu kterou obdrží od připojeného GPS příjmače. My jsme měli k dispozici prohlížeč ECS NaviYacht 1.5. Prohlížeč vychází z osvědčeného prohlížeče používaného v profesionálních systémech sledování vozidel a je speciálně upraven pro použití na lodi. Protože na lodi většinou není čas na studování nějakých návodů k obsluze programu, základním požadavkem na program byla jednoduchost. To znamená aby po připojení GPS a spuštění programu byl plně funkční bez jakéhokoliv nastavování. Tuto vlstnost Navi Yacht 1.5 splňuje beze zbytku včetně intuitivního ovládání všech dodatečných funkcí. To že lze s tímto programem začít pracovat skutečně bez manuálu považujeme za základní výhodu oproti podobným produktům.
klikněte pro větší obázekProhlížeč pracuje s nascanovanými mapovými podklady, takže na obrazovce počítače skutečně vidíte mapu, na kterou jste zvyklí z papírové podoby. Pohled na takto zobrazenou mapu je nesrovnatelně příjemnější než na vektorovou verzi a dnešní výpočetní technika si bitmapovými mapami hravě poradí. Prohlížeč umí zobrazovat mapy v Merkatorově projekci což je základní požadavek pro přesné zobrazení polohy na námořnících mapách. Mapy je možné jednoduše kalibrovat a přesnost dosahovaná s dobře zkalibrovanými scany chorvatských map "Male karte" je skutečně výborná. Doslova mě vyrazilo dech když jsem po prvním zapnutí přístroje v marině "Kornati" v Biogradu zjistil, že naše poloha zobrazená na mapě skutečně odpovídá molu u kterého jsme vyvázáni!

Kromě základní funkce prohlížeče, kterou je ukazování polohy v mapě, NaviYacht 1.5 zaznamenává uplutou trasu, ukazuje okamžitou rychlost a tenkou čarou ve směru vektoru kurzu nám usnadňuje optimalizaci trasy do cílového bodu. Kliknutím v místě kurzoru snadno vytvoříme trasový bod a prohlížeč kromě vzdálenosti k trasovému bodu zobrazuje rovněž optimální kurz a počítá předpokládaný čas dosažení trasového bodu (ETA). Zvládá tedy na jedničku všechny běžné navigační úkony, před které je kapitán lodi postaven.

Kromě navigace prohlížeč zaznamenává uplutou trasu a s programovým modulem "GP marine" můžete pouhým najetím kurzoru pro každý zaznamenaný trasový bod zjistit přesné souřadnice a rychlost v okamžiku zaznamenání. Uplutou trasu dokáže program vykreslit do mapy a vy si tak můžete snadno vygenerovat velmi podrobné grafické znázornění vaší plavby. S údaji z GPmarine je vedení lodního deníku opravdu hračka. Po jeho doplnění o další nezbytné údaje a údaje získané vlastním pozorováním se může stát plnohodnotným lodním deníkem. Je jistě velmi příjemné a nejenom pro případ nehody či srážky s jiným plavidlem, mít zaznamenánu polohu lodi například po 30 sekundách spolu s údajem o rychlosti. Další modul "GP anchor" je kotevní alarm. Jeho ovládání spočívá pouze ve zvolení rádiusu po jehož překročení chcete být upozorněni a kliknutí myší na ikonu zakotvit. Pak už jen sledujete jak je do mezikruží vykreslována vaše poloha. Anebo můžete jít klidně spát. Kotevní alarm vás v případě překročení zadané vzdálenosti okamžitě upozorní.

K tomu, abyste si mohli takovouto navigaci vyzkoušet potřebujete kromě již zmíněného programu ECS NaviYacht, nascanované mapy (pokud vlastníte papírové mapy, ECS Vám je po dohodě nascanuje a zkalibruje) ještě libovolný notebook pracující s operačním systémem W 98, ME, 2000, nebo XP a mající jeden sériový port a libovolnou GPS s datovým výstupem (my jsme měli Garmin II +) a kabelem pro propojení do počítače (možnost připojení externí antény je výhodou). Tato varianta je plně funkční včetně záznamu trasy.

Ačkoliv, jak již bylo řečeno, program funguje s jakýmkoliv GPS příjmačem připojitelným k počítači přes sériový port a komunikujícím protokolem NMEA, mnohem dokonalejší varianta je použití jednoúčelového příjmače GPS s pamětí GP 301. Výhoda je v tom, že tato GPS jednotka je zcela nezávislá na připojeném počítači a ukládá si do své vlastní paměti celou uplutou trasu včetně všech údajů. V případě výpadku počítače, což nemůžete nikdy vyloučit, máte ve spojení s touto jednotkou vždy zaznamenanou celou trasu. Někdy, když plujete navigačně jednoduchým úsekem, nemusíte notebook mít vlastně ani zapnutý. Po doplutí do přístavu jenom zapnete notebook, přenesete si data a už se můžete dívat jak program vykresluje uplutou trasu, bod po bodu neúnavně každých 30 sekund. Zaznamenán je tak každý obrat, každá změna kurzu…

Jednotku GP 301 lze použít ve spojení s GSM modulem GPM 300 i k dálkovému sledování lodě. Odesláním SMS zprávy s dotazem na polohu lodi můžete zjistit kde se loď nachází. Loď může rovněž sama zasílat svoji polohu, monitorovat lze až 8 vstupů/výstupů, takže lze zjistit, zda je zapnutý motor apod. Tato jednotka se proto kromě své základní funkce s výhodou používá jako prvek zabezpečení lodi. Schopnost komunikovat a sdělovat svoji polohu se rovněž využívá při pořádání regat ale o tom až příště.

Musím se přiznat, že jsem se po čtrnáctidenním používání programu ECS NaviYacht jen stěží představoval, že bych ještě někdy plul bez něho. Tím nechci v žádném případě říci, že není potřeba umět klasickou terestrickou navigaci, nebo že by nebylo potřeba vést nepřetržitou vizuální navigaci, ba naopak. Přínos tohoto řešení pro bezpečnost plavby ve ztížených povětrnostních podmínkách, při plavbě v noci a jeho dokumentační schopnosti jsou však neoddiskutovatelné.

Cena programu NaviYacht je příznivá v základní verzi stojí 1990,- včetně DPH a je možné ho zakoupit i ve verzi komplet s polu s GP marine a GP anchor. Koupit si ho od společnosti ECS můžete prostřednictvím našeho YachtNet shopu. Připravujeme pro Vás do nabídky rovněž jednotku GP 301 a další příslušenství potřebné k tomuto systému. Po dohodě si také můžete celý systém přijít prohlédnout do naší kanceláře na Strahově.

Autor: © Ing.Martin Voženílek, YachtNet
© 2008 Tomáš Peslar